tiistai 12. maaliskuuta 2013

Lounasruokailusta

Syön lounaalla päivän suurimman aterian, joka on aina melko tukeva. Joskus, jos on oikein kova treeni alla saatan syödä vielä isomman setin vielä illalla. Nyt olen kuitenkin havainnut minulle parhaaksi tällaisen ruokajaon. Kannattaa kokeilla erilaisia ruokavalioita ja -rytmejä, jotta tietää mikä itselleen sopii parhaiten.

Itse en noudata mitään tiettyä (paleo/gluteeniton/maidoton/superfood/-ruokavaliota) vaan pyrin käyttämään maalaisjärkeä. Parasta ruoka on mielestäni suomalaisena, luomuna ja alusta loppuun saakka itse valmistettuna. Maailmani ei kuitenkaan järky silloin, kun jotain muuta syön.

Oma ruokarytmini on seuraava:
Aamupala klo. 6.30
Välipala klo 10.00
Lounas klo 11.30
Välipala klo 14.00
TREENI
Treenin jälkeinen banaani + proteiinijuoma ~klo. 17.00
Päivällinen klo 18.00
Iltapala klo 20.00

Joskus, kun olen tankannut oikein hyvin koko päivän en koe tarpeelliseksi syödä iltapalaa. Menen todella aikaisin nukkumaan ja olen huomannut nukkuvani paremmin, kun en ole syönyt juuri ennen nukkumaanmenoa. Välillä kuitenkin syön iltapalan, ja joskus sen lisäksi vielä esimerkiksi hedelmiä.

Suurin osa päiväni ravinnosta tulee siis kello 6.30-14.00 ja niistä harvoin on kuvia täällä blogin puolella, koska syön ne melkein poikkeuksetta muualla kuin kotonani. Monet tykkäsivät kouluruoka-postauksestani, joten päätin näyttää pari muutakin lounasta viime viikolta.
Salaattia, 2 isoa uuniperunaa, täysjyväpatonkia ja katkarapukastiketta. Juomana vesi.
Torstain kouluruoka: raastesalaattia, 2 banaanin pötköä, 3 kanan filettä, ohraa, parsakaalia, uunivihanneksia, 2 lasia piimää, 1 lasi vettä.
Lohta smetanakastikkeella, uunikasviksia ja pariisinperunoita. Piimää ja vettä juomana.

Melko tukevia annoksia siis verrattuna iltaruokiini. Joskus, jos jostain syystä en syö tarpeeksi tukevasti lounaalla, minua houkuttaa aivan varmasti kaikki epäterveellinen illalla! Yritän noudattaa tällaista ateriarytmiä melko tarkasti juuri sen takia. Energiatasoni ovat tällä tavalla koko päivän korkealla. Koulussa on muutenkin tauot rytmitetty siten, ettei ruoka-ajoista kiinni pitäminen tunnu mitenkään hankalalta. Tauot ovat kuitenkin joka päivä suurin piirtein samaan aikaan. 

Koska en treenaa suinkaan joka päivä, en myöskään niinä päivinä lisäproteiinia syö. Jos päivä on muutenkin ollut melko rauhallinen, syön iltaruoalla pienemmän annoksen. Ja usein nämä päivät on juuri niitä, jolloin teille teen ruokapostauksia. Joten se on vain pienen pieni osuus päiväni ruoista. Toivottavasti kukaan ei enää kuvittele sen olevan ainoa asia, mitä syön!

Pointtina tässä postauksessa kuitenkin oli se, että älkää pelätkö sitä ruokaa! Vaikka tavoitteenne olisi laihtua, tarvitsette siihenkin ruokaa. Juuri oli viimeviikon Jutta ja superdieetit- jaksossa esimerkki siitä, kuinka laihtuminen oli lähes pysähtynyt kun henkilö oli alkanut skippailemaan annetun ruokavalion ruokia.

Persoonallisen kalenterin voittaja on nyt selvillä! Onnea voittajalle ja kiitos kaikille hyvistä vinkeistä! Niitä voi käydä lueskelemassa blogin facebooksivulta :)

39 kommenttia:

  1. hyviä ja monipuolisia lounaita!:) itekin pitäisi taas opetella juomaan sitä maitoa tai piimää....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maito on mun mielestä ihan yliarvostettua ;) piimää suosittelen kokeilemaan vaikka smoothien seassa!

      Poista
  2. Hyvä postaus! Kuinka monta kertaa viikossa liikut/käty salilla.Toiveena koko viikon liikunta päiväkirja:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Pyrin käymään 3 kertaa salilla viikossa ja kerran lenkillä/muuta aerobista. Sen lisäksi venyttelen & joogaan jonkin verran kotona :) voin alkaa julkaisemaan myös sellaisia liikuntapäiväkirjoja.

      Poista
  3. Ihanan näköisiä ruokia! Tsemppaat mua hirveän paljon, kiitos siitä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä herkkua!:) kiitos itsellesi, ihana kuulla!

      Poista
  4. Huomaan ite kans et pakko syödä oikeesti kunnolla ja kunnon ruokaa vaikka ei treenaisikaan sinä päivänä, on muuten niin heikko olo ja jatkuvasti nälkä että tulee naposteltua :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on just noin! Unohtamatta myöskään sitä känkkäränkkää joka tulee kyläilemään ;D

      Poista
  5. Harvinaisen hyvännököistä kouluruokaa siellä päin! Ja ison määrän saatte näköjään sitä myös ottaa :o!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tää on sellanen "kalliimpi" ruoka 4,20€. Siinä tavallisessa 2,70€ ruoassa on aina joku "max 3 lihapullaa" :D

      Poista
  6. Hidastaako (ruis)leivän syönti laihtumista? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heii! En usko, että ruisleivästä on mitään haittaa, vaikka tavoitteena olisi laihtua. Pari palaa päivässä menee ainakin itselläni :) kannattaa kuitenkin keittää päälle vaikka muna tai jotain hyvää leikkelettä, jotta ruoasta saa hiukan myös proteiinia!

      Poista
  7. Moikka!
    Saat tosi paljon positiivista kommenttia täällä, ja tässä oli taas yksi sellainen! Taino, ei kommentti, vaan kiitos. :) Toivottavasti jaksat lukea, kun tästä saattaa tulla pitkä.. :D

    Ensinnäkin, on ihan huippua lukea sellaisen blogia, jolla on samankaltaiset arvot ja asenteet liittyen ruokaan ja urheiluun. Oma ystäväni eivät aina ymmärrä kaikkia "terveellisiä juttujani". Jos kerron heille ylpeänä jostakin liikuntasuorituksestani, kommentit ovat tämän kaltaisia: "No sä ootki tommo yli-ihminen superurheilija." Oikeasti. Tuntuu välillä epäreilulta, että minun pitäisi iloita heidän juoksulenkistään, mutta itse en saa jakaa omaa iloani, koska saatan olla aktiivisempi liikkuja. Perheeni on myös toinen rasite (asun yhä siis vanhempien luona). Perhe lähinnä nauraa (eivät itse liiku ja syövät todella epäterveellisesti) ja minulla on osaksi omat ruuat. No, nyt ne alkaa pikkuhiljaa ymmärtää, ja tuovat mulle pyynnöstä "mun ruokia". Välillä on rankkaa, kun kannustus ja inspiraatio pitää hakea netistä.. mutta onneksi minulla on mahdollisuus edes siihen! Tämän vuoksi on ihanaa lukea blogiasi ja "jakaa kokemuksia" ajatuksissa. Et tuomitse liikuntaa, vaan kannustat ja vieläpä terveellisellä tavalla! :)

    Harrastan aktiivisesti tanssia ja liikuntaa. Telinevoimistelu- ja tanssitaustan - sekä opiskelijaköyhyyden - vuoksi olen tehnyt lihaskunnot yms. aina oman kehon vastuksilla. Kuntosalilla olen käynyt vain lukion kautta joskus, kunnes tuli tämän vuoden naistenpäivä. Lady Linella oli tarjous, että 21 pv 21€. Tartuin siihen heti! Jumpat ovat kivoja ja myös kuntosali, ainoa mutta on se, että kuntosalilla olen aivan untuvikko. Ihan perusperus laitteita osaan käyttää, mutta siihen se sitten jääkin. Juoksumattoa kulutan tehokkaasti. :D Tuntuu vain hölmöltä tehdä satunnaisesti liikkeitä. Tai olen mä tiettyjä lihasryhmiä tehnyt, mutta toistomäärät yms. ovat olleet hakusessa (ja nolona tunnustan, etten ennen ole ymmärtänyt tuota esim. 3x8 merkintää, kun kerran olen itse kotona vääntynyt :D). Nuo sun salitreenit ovat tulleet tänne kuin tilauksesta! Kirjoitin eilen jalkatreenin ylös ja katsoin videot tarkkaan, jotta tekniikka olisi mahd. hyvä.

    Treenin tehneenä jalat tuntuvan muussilta ja voin vain kuvitella, miltä tuntuvat huomenna.. Ihanaa (rakastan sitä tunnetta, kun lihakset ovat kipeinä treenin jälkeen!)! :D Tuntuma ei vielä ollut täysi eikä tehokaan, kun vasta opettelen laitteiden käyttöä ja etsin sopivia painoja, mutta tästä on hyvä lähteä. Eivät mene täysin hukkaan nämä 21 päivää siellä salilla. :) Aion kirjoittaa ylös myös kaksi muuta laittamaasi treeniä, ne vaikuttivat todella hyviltä! Kiitos näistä ja siitä vaivasta, kun olet treenisi tänne koonnut! Siitä on ollut minulle valtavasti apua. Tiesin ennestään, että mitä pitää tehdä, mutta nyt tiedän myös, että miten. :)

    -Sara

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos kamalasti Sara!

      Sydäntä lämmittää lukea tällaisia kommentteja! Olen aina ihmetellyt, kun urheilua tai terveellisiä elämäntapoja arvostellaan tai niille tuhahdellaan. Onneksi et selvästikään ole lannistunut niistä, vaan jatkat harrastuksiasi!

      Kiva kuulla myös, että saliohjelmasta oli apua:) jos tulee lisäkysymyksiä, saa tänne aina laitella niin koetan selventää ohjeita!

      Hyviä salitreenejä ja energistä kevättä!:)

      Poista
  8. Taas yksi tällanen kommentti mitä varmasti näet paljon. Mutta siis, oot mun suurin inspiraatio tällä hetkellä ja ps. oot ihan sikakaunis!!!! :) Piristät ihanilla postauksilla aina mun päivää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ihana, kiitos kovasti! Hurjan hyvälle mielelle tulen jokaisesta kommentista. Ilman teitä tämä homma ei olisi yhtään niin kivaa :)

      Poista
  9. Hei, kannattaa ehdottomasti kokeilla lisätä painoja ihan kunnolla ellet ole sitä jo tehnyt? Muuten ei tuloksiakaan enää tule :) kannattaa myös hiukan vaihdella aina ohjelmaa, ettei ala junnaamaan paikoillaan!
    Tsemppiä treeneihin!

    VastaaPoista
  10. Aww, ihan törkeen herkullisen näköisiä aterioita! Etenkin kun kyse kouluruoasta :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo kyllä pitää arvostaa tätä etua :) ensimmäinen annos ei tosin ole kouluruoka.

      Poista
  11. mahtava postaus!! näitä lisää :-)

    VastaaPoista
  12. Hei, miksi siis et syö "välipäivinä" syö proteiinia niin paljoa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syön proteiinia luultavasti yhtä paljon. En vain syö sitä protskujuoman muodossa, koska en usko niiden olevan terveellisiä pitkässä juoksussa päivittäin käytettynä :)

      Poista
  13. ootan niin innolla että pääsen syksyllä aloittamaan korkeakouluopinnot jotta pääsen tollasten herkkuruokien kimppuun :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, eikai ne lukioruoatkaan niin pahoja ole? ;)

      Poista
  14. Tuntuu, että olet itsekin tuollaisena hoikkana ja urheilullisena nuorena naisena hieno esimerkki siitä, että ruokaa ei kannata pelätä! Mukavaa, että laitat näitä ruokajuttuja tänne, ravintoasioissa kun perinteisesti aika monet menevät metsään, vaikka liikuntapuoli olisikin kunnossa :/

    Tänään luin monta tuntia ravitsemustieteilijä Patrick Borgin blogia, jossa on todella hyvin kirjoitettuja juttuja ravitsemuksesta. Aistin teissä vähän samaa henkeä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kovasti! Se taitaa tosiaan olla melko yleistä. Joko syödään ihan mitä sattuu tai ollaan syömättä. Kumpikin yhtä huono vaihtoehto.

      Kävin itsekin lueskelemassa Borgin blogia. Todella fiksuja juttuja hänellä tosiaan! :)

      Poista
  15. Moikka! Ihana blogi jonka löysin vasta äskettäin :)

    Onko salin jälkeisellä palautusjuomalla väliä onko se protsku- vai hiilaripainotteinen? Vai millaista sä suosittelet tälläiselle urheilijalle joka käy väh. 4 krt/vk salilla plus lenkit? Kiitti jos vastaat!

    Roosa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Roosa! :)

      Kiitos. Itse käytän pelkkää proteiinia, jonka lisäksi pyrin syömään banaanin (hiilareita). Jotkut käyttävät sellaista palautusjuomaa, jossa on hiilihydraatit valmiina. En ole kuitenkaan perehtynyt noihin kovin paljoa, joten en osaa sen enempää valitettavasti neuvoa.

      Poista
  16. Apua, missä koulussa on noin hyvännäköistä ruokaa? Ei meillä vaan...

    Kävin tässä männä viikolla ravintoterapeutin juttusilla ja tuli puhe sitten annoskoosta. Mulle oli ihan järkytys, että mitä ne lounaan annoskoot milläkin päivittäisellä energiantarpeella onkaan. Kun oma lautanen on aina ihan täynnä, kasviksia toki puolet ja ylikin, mutta silti. Vaikka aina tolkutetaan, että kasviksia voi syödä rajattomasti, ei se asia ihan niinkään ole. Olisi kuitenkin hyvä tottua siihen normaalin kokoiseen ruoka-annokseen, silloin ei sitä "mättöäkään" tulisi syötyä niin älyttömästi.

    Niin ja moi taas, olenkin ollut vähän aikaa lukematta oikeastaan mitään hyvään elämään ja treenaukseen ja laihduttamiseen liittyvää blogia. Piti pitää taukoa, kun omalta lautaselta alkoi kasvisten, lihan ja salaatin tilalta löytyä vain hiilaria, proteiinia, rasvaa ja ravintoaineita. Pitää taas vähän hellittää...

    Sulle kuuluu hyvää, toivottavasti?

    -Anna-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Anna ja tervetuloa takaisin! :)

      Onhan se ihan totta, että mahalaukku tottuu yllättävän nopeasti annoskokoihin, olivat ne sitten suuria tai pieniä. Ja tosiaan, terveellistä elämäntyyliä ei saa ottaa liian tosissaa! Välillä on hyvä hellittää.

      Mulle kuuluu hyvää, kiitos kysymästä :)

      Poista
  17. Moikka Elisa! =) Kylläpäs rupes kyrsimään tän postauksen jälkeen! Nimittäin se, et miten huonoja on kouluruoat Englannissa verrattuna Suomeen! Ai että kaipaan niitä Suomen salaatti- vihannes yms valikoimia, täällä on vaan niitä hemskutin kolmioleipiä tarjolla hampurilaisten, pizzan ja pasteijoiden yms. epäterveellisen ruoan ohella. Aina onkin siis omat eväät mukana, mut pitää ns. tyytyä salattiin tai vastaavaan kylmään ruokaan kun ei sitä ruokaa voi lämmittää missään. Ja oon huomannu, miten oma ruokarytmi on muuttunut just tuona takia tänne muuton jälkeen: ennen söin kans ison lämpimän lounaan joka oli se pääruoka mut nyt lounas on ns. välipala ja päivällinen pääruoka. Ja ite tartteen just sen kaiken energian aamulla/aamupäivästä... Eikun odottamaan sitä päivää kun muutto takas Suomeen tulla tupsahtaa =D

    ps. Ihana nähä et miten monet tykkää sun blogista =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moiii Elina<3

      Voi itku! Olen kuullut, että siellä ja Amerikassa on noi kouluruoat ihan luokattomia. Harvoin sitä tuli peruskoululaisena arvostettua niitä ruokia, vaikka vielä ilmaiseksi sai! Meillä on täällä kyllä hyvin asiat. Ei teillä oo mitään mahdollisuutta lämmittää ruokaa jossain? Meillä on mikro koulussa ja osa syökin omia eväitä välillä.
      Sun pitää alkaa syömään ihan mega isoja aamupaloja ;)
      Kiva kuulla susta pitkästä aikaa!

      Poista
    2. Luokattomia tosiaan =S Kysyin ruokalan henkilökunnalta, että voiko siellä lämmittää ruokaa vaikkapa mikrossa ja ne sano että ei voi koska se on terveys ja turvallisuus uhka =D Kaikille asioille tuntuu olevan joku hassu sääntö täällä Britteinsaarilla ja maalaisjärjestä ei ole tietoakaan =D ei sen puoleen huumorilla nää jotkut sännöt on otettava, eihän tästä muuten tulis mitään..mut maassa maan tavalla.

      Tsemppiä, aurinkoista kevään ja kesän odotusta ja hei huikeeta toi puolen miljoonan kävijämäärä!! <3

      Poista
    3. No voi ei! :D Kiitos kovasti. Aurinkoista kevättä myös sinne! <3 nähdään kesällä jos tuutte tänne!

      Poista
  18. Hei mulla olis sellanen kysymys, että mitä sä yleensä syöt iltapalaksi? :) Voi olla, että oot tohon jo jossain välissä vastannut mutta ainakaan vielä en ole onnistunut sitä bongaamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei,
      Syön yleensä hedelmiä iltapalaksi. Teen yleensä jonkun hedelmäsalaatin/ smoothien. Joskus, kun on syönyt huonosti päivän aikana, on illalla kovempi nälkä. Silloin syön pari ruisleipää :) En koskaan mene nälkäisenä nukkumaan, mutta pyrin siihen etten mene myöskään täydellä vatsalla sänkyyn.

      Poista
  19. Moikka! Oon ihan uus lukija sun blogissa ja jo ihan koukussa tähän! Antaa hirveesti inspiraatioo ja ihana lukee sun ruokajuttuja. :) Olis kiva jos voisit tehdä postausta hyvistä välipaloista, sillä mulla ainakin on vähän vaikee keksiä, että mitä sitä ottais kouluun mukaan evääks! Ja jos sellasta oot tehny jo, niin voitko linkata? :) Tommonen liikuntapäiväkirja olis myös kiva postausidea. :) Hyvää kevättä sulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Ella!

      Hyviä ideoita!:) voin toteuttaa kummatkin. Muistaakseni en ole tehnyt vielä välipalapostausta!

      Poista