torstai 3. tammikuuta 2013

Ruokavalion perusteet

Kiitos Alexan , blogissani oli eilen huikeat 9000 kävijää! Wau. Tervetuloa kaikille mahdollisille uusille lukijoille! :)

Koska nyt monille tuntuu olevan elämäntapamuutokset ja terveellisten rutiinien aloitus ajankohtaista, ajattelin kertoa hiukan ruokailutottumuksistani. Lisäsin sivuun tuollaisen tunnistepalkin, ja "ruokavalio"-tunnisteesta löytyy kaikki ravintoaiheiset postaukset. Olen tosiaan Joulukuun aikana hiukan lipsunut normaaleista ruokailutavoistani, joten tämä toimii nyt itsellenikin taas "uutena alkuna".

Mielestäni laihtumisessa/hoikkana pysymisessä kaikkein tärkeintä on ruokavalio. Muistakaa kuitenkin, että en ole mikään ravintoterapeutti, eikä kaikille sovi samanlainen ruoka. Syön myös suhteellisen paljon rasvaisia juustoja ja eläinrasvoja, mitkä eivät ole kovin terveellisiä. Minulle on kuitenkin tärkeintä, että ruoka maistuu hyvälle ja satun pitämään lihasta ja juustoista erityisen paljon. Sen takia en niistä luovu.

Tässä kerron punaisella asiat, joita en syö juuri koskaan. Sinisellä on vaihtoehto, jota itse syön.

  • vaalea leipä - ruisleipä
  • valkoinen pasta/riisi (sushin kohdalla teen poikkeuksen)- täysjyvä-/pinaattipasta/Quinoa
  • voi - rypsiöljy/ jokin muu öljy
  • valmiiksi marinoitu liha - maustamaton liha, pyöräytä öljyssä, lisää valkosipulia ja tuoreita yrttejä
  • muromysli - tavallinen mysli, tai itse uunissa paahdettu
  • salaatin valmiskastikkeet - öljy-pippuri-suola-viinietikka-balsamico, tai kermaviili + mausteita
  • ketsuppi - tomaattipyré
  • leivonnaiset- marjoista ja hedelmistä tehty smoothie
  • limpparit - maustettu kivennäisvesi
  • peruna - bataatti/lanttu/porkkana
  • lihaleikkeleet - kurkku/tomaatti/salaatti/kananmuna
  • maustetut jogurtit - maustamaton jogurtti/rahka
  • sipsit - kurkku-, paprika-, ja porkkanasuikaleita kermaviiliikastikkeeseen dipattuna, tai punajuurilastuista uunissa tehtyjä "sipsejä"
Tässä tämän aamuinen aamupalani. Minulla ei ole yleensä kovin suurta ruokahalua juuri herättyäni, vaan syön sitten välipalan parin tunnin päästä aamupalasta. Tämän lisäksi voisi syödä esimerkiksi maustamatonta jogurttia hunajalla, tai jonkun hedelmän.

Heti aamusta kannattaa myös muistaa tankata vettä. Esimerkiksi puoli litraa kylmää vettä aamiaisen kanssa olisi hyvä juoda. Tässä on vielä itsellänikin opeteltavaa. Näiden lisäksi juon ison kupin kahvia soijamaidolla.

Ruokaisemman aamupalan ystäville lisäksi esimerkiksi nämä
Parin tunnin päästä syön välipalan, joka voi olla esimerkiksi proteiinipatukka, banaani, maitorahka tai raejuusto. Minulle ei sovi välipaloiksi kovin makeat hedelmät, koska ne saavat verensokerini heittelehtimään rajusti. 

Lounaan olisi mielestäni hyvä olla päivän tuhdein annos. Hiilihydraattejakin voi syödä hyvin mielin lounasaikaan, koska elimistö ehtii hyvin kuluttaa ne päivän mittaan. Usein ihmiset tekevät sen "virheen", että syövät todella kevyen lounaan, esimerkiksi vain jonkun patongin tai salaatin. Töistä päästyään heillä on niin kova nälkä, että ruokakaupassa on mahdotonta tehdä järkeviä valintoja, vaan kassalle päätyy jotain "helppoa ja nopeaa". Se on pahimmassa tapauksessa pikaruokaa, tai sitten juuri vaaleaa pastaa tai muuten todella hiilihydraattipitoista ruokaa. Oma esimerkkilounaani koostuu salaatista (50% lautasen pinta-alasta), lihasta/kalasta/kanasta ja juureksista.

tähän vielä salaattilautanen sivuun
Lounaan jälkeen ennen ruokaostoksille lähtöä on taas hyvä syödä pieni välipala, jottei hillitön nälkä sekoita kaupassa. Tähän sopii esimerkiksi avokado, proteiinijuoma, pähkinät/mantelit tai jokin aiemmista välipalavaihtoehdoista.

Iltaruoalla syön yleensä sitten hiukan kevyemmin. Jos on koko päivän pitänyt kiinni ruokailurytmistä ja muistanut välipalat, ei nälkä ole kovin suuri. Tässä eilinen salaattini. Lisäsin kuvan oton jälkeen vielä 2 keitettyä kananmunaa, koska olin treenannut ja aloin epäröimään, riittääkö mozzarella ja katkaravut proteiinin lähteiksi. 

Salaattia saa mielestäni syödä hyvällä omalla tunnolla todella isoja annoksia. Sain siskoltani joululahjaksi tuollaisia ihania Taika-tarjoilulautasia, mutta ne toimivat hyvin myös ruokailussa, koska siihen mahtuu isokin annos.

Toinen esimerkki iltaruoasta. Kalaa, salaattia, halloumia, papuja, pinaattia.



Menen normaalisti melko aikaisin nukkumaan, joten en välttämättä syö iltapalaa ollenkaan. Nälkäisenä ei kuitenkaan kannata mennä nukkumaan, joten jos mieli tekee, saatan syödä vielä esimerkiksi kaksi ruisleipää/ marjoja ja maustamatonta jogurttia/ hedelmäsalaattia. 


Tärkeää on, että saa tarpeeksi ravintoa, varsinkin jos harrastaa urheilua. Proteiinin saanti taas on tärkeää lihaskasvun kannalta. Sitä saa esimerkiksi lihasta, kalasta, kanasta, kananmunista, katkaravuista ja maitorahkasta. Joka päivä kannattaa myös syödä hedelmiä, kasviksia ja marjoja, jotta saa tarvittavat vitamiinit ja pysyy terveenä.

Tässä havainnollinen kuva siitä, mitä erilaiset ruoat tekevät elimistössäsi.


Tärkeintä on löytää oma tasapaino terveellisen ja epäterveellisen ruoan välillä. Mieti mikä on sellainen herkku, mistä et suostu luopumaan, ja vaihda kaikki muu terveellisempiin vaihtoehtoihin. Minulla se on juuri rasvaiset juustot. Se tekee ruokavaliosta mielestäni helposti noudatettavan. Liian tiukka ruokavalio toimii harvoilla pitkässä juoksussa. 

Tämä ei ole dieetti, tällä tavalla et saa äkkiä pudotettua suuria kilomääriä, vaan tämä on pysyvä elämäntapamuutos. Näin pystyt laihtumaan terveellisesti ja saavuttamaan kokonaisvaltaisesti hyvän olon vartaloosi. Herkkusuille saattaa toimia myös se, että pitää yhden päivän viikossa ns. herkuttelupäivänä. Silloin saa sitten syödä, mitä mieli tekee. 

Kuvat omia, sekä täältä.

29 kommenttia:

  1. napakka postaus. sai hyviä vinkkejä omaankin ruokavalion muutokseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia :) Pienilläkin muutoksilla saa jo paljon aikaan.

      Poista
  2. Moi!
    Oon lukenut monia treeni/terveysblogeja ja tämänkaltaisia postauksia ja aina niistä puuttuu tärkeä asia: maito!

    Luut uusiutuvat koko elämän ajan, kalsiumia tarvitaan siis muulloinkin kuin lapsena. Osteoporoosi ei ole kiva asia, aktiivinen liikkuja ei ole mitään ilman terveitä, vahvoja luita.

    Mainitsemasi juusto on myös hyvä kalsiumin lähde. Maito sisältää proteiinia ja mm. d-vitamiinia. Lisäksi vettä ei tarvitse litkiä niin paljoa, kun juo suositellut 3-4 lasia maitoa päivän mittaan :)

    Hyvä postaus, blogisi on monipuolista ja mielenkiintoista luettavaa. Jatka ihanaa blogia ja hyviä treenejä, kevättä ja kesää kohti!
    Maija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Maija :)

      Ihan hyvä huomio! Itse en tosiaan maitoa juo, koska en pidä sen mausta. Pitääkin kiinnittää huomiota siihen, että saa kalsiumia tarpeeksi muista maitovalmisteista.

      Kiitoksia! Ihanan kuuloista, kun puhut jo keväästä! Kohta se sieltä tuleekin :) Sitä samaa sinulle!

      Poista
    2. Maito ei ole niin terveellistä kuin aina väitetään. Maidon kalsium ei edes imeydy kunnolla. Tässä jotain tietoa: http://ollisintegrallife.com/2012/07/24/maitotuotteiden-laatuerot-seka-maidon-aiheuttamat-terveydelliset-ongelmat-analyysi-evolutionaarisesta-nakokulmasta/

      "Maidon kalsium on huonosti imeytyvää ja maidon happamuuden vuoksi nettokalsium (virtsaan eritetty kalsiumin määrä) jää negatiiviseksi. Luuston terveyden kannalta tämä on erittäin ongelmallista."

      Poista
    3. Kiitos anonyymi linkistä, pitää tutustua siihen ajan kanssa.
      Ensimmäisenä tulee mieleen, että entäs jogurtti? Sehän on maitoa paljon happamampaa? Itse juon maitoni kyllä jatkossakin, mutta mielenkiinnosta pitää tutkia asiaa.

      Mistä itse saat kalsiumin? Onko vinkkejä?
      -Maija

      Poista
    4. Kalsiumia on mm. pähkinöissä ja siemenissä, kaalissa ja muissa vihreissä lehtivihanneksissa, soijapavuissa ja tofussa, sienissä, kirjolohessa. Syön itse todella monipuolisesti joten uskon että saan riittävästi kalsiumia helposti.

      Täytyy myöntää etten ole itsekään perehtynyt tohon maidon terveellisyyteen/epäterveellisyyteen kovin tarkasti. Pitäisi ehkä. Mutta se nyt ainakin on fakta, että maidon terveellisyyttä liioitellaan/korostetaan ihan liikaa. Ilman sitä pärjää vallan mainiosti.

      Poista
  3. Moikka!

    Löysin blogisi ehkä noin kuukausi takaperin ja selasin heti kaikki postaukset läpi. Kirjotat asiaa ja tykkään sun kirjotustyylistä ja juttujen kuvituksesta :) Oot kyllä ihan superissa kunnossa ja vaikutat blogin perusteella muutenki hyvältä tyypiltä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Pinja!

      Kiitos paljon :) Tosi mukava kuulla!

      Poista
  4. Moikka! :)

    Mulle tuli mieleen semmonen kyssäri, että onko sulla tapana treenin jälkeen ottaa jonkinlainen palautusjuoma? Entä käytätkö muuten ruokavaliossasi lisänä jotain proteiinivalmisteita, vai saatko kaikki protskut syömästäsi ruosta?
    Sulla on upea blogi ja oon saanut paljon uusia ideoita ja inspiraatiota täältä omaan kuntoiluuni :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi,

      Kiitokset kommentista :)
      Yleensä yritän syödä niin, että saan kaiken proteiinin ruoasta. En ole tutustunut tarpeeksi palautus- ja proteiinijuomiin voidakseni sanoa niistä juuta tai jaata. Jossain vaiheessa join palautusjuomia, mutta ruokahaluni lähti todella pitkäksi aikaa, ja normaali ruokailu kärsi. Sekin on ehkä juomasta kiinni.
      Joskus jos en saa ruokaa heti treenin jälkeen, otan jonkun proteiinijuoman ja sitten syön heti kun pääsen kotiin.:)

      Poista
  5. Joo ei voi tuota päivällä tarpeeksi syömisen tärkeyttä kyllä painottaa.. kummasti illalla pilkkunälkä tulee kylään ja ilta pyhittyy mässäilylle jos ei viettää suurimmn osan päivästä nälissään:)

    VastaaPoista
  6. Moi! Tosi hyvä postaus! Tosin yhdessä asiassa olen erimieltä: voissa ja rasvaisissa juustoissa/lihassa ei ole mitään vikaa (varsinkin kun sitä syö kohtuudella), koska ainut paha rasva on transrasva ja sitä saa vain kovetetusta kasvirasvasta. Lisäksi jotkut kasviöljyt (mm. auringonkukkaöljy) ei ole hyväksi huonon omega-3 ja -6 -suhteen takia.

    Lisäksi kuumentamiseen sopii ainoastaan voi, koska kasviöljyt härskiintyvät helposti (muodostavat vapaita radikaaleja).

    Kannattaa vilkaista mm. tämä: http://ravitsemusjaterveys.wordpress.com/2010/03/13/suomessa-sensuroidaan-ravitsemustietoa/

    -AnonyymiVitonen-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka AnonyymiVitonen :)

      Ei minunkaan mielestä niissä ole mitään vikaa, juurikin kohtuudella nautittuna! Pitääpä vilkaista tuo artikkeli heti kun kerkiän! Kiitos vinkistä :)

      Poista
  7. Hyvä postaus! Tässä taas huomaa, että monill pienillä valinnoilla saa aikaan paljon:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Juuri näin :) Ne on niitä pieniä juttuja jokapäiväisessä ruokailussa, joilla on merkitystä!

      Poista
  8. Loistava postaus, kiitos tästä! :) Mitä tykkäät syödä avokadon seurana, vai lusikoitko sen ihan sellaisenaan suusta alas?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Usein syön sen ihan sellaisenaan, koska se on helppo napata mukaan evääksi. Mutta sen kanssa sopii hyvin myös sitruunamehu, pippuri ja katkaravut/sinihomejuusto :)

      Poista
  9. Aika samanlaiselta näyttää ruokavalio meikäläisellä! Tosin tästä voisi ottaa vielä enemmän mallia, mulla kun on koko homma edelleen vähän puolitiessä. Tykkään hirveesti täntyylisistä postauksista, etenkin ruoka-annoksista saa innostusta omaan ruuanlaittoon! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Nyt on tulossa taas lisää ruoka-aiheisia postauksia. Pääsin taas kokkailun makuun tänään. ;)

      Poista
  10. Hei! Sinulla on ihan mahtavia ruokapostauksia! :) Inspiroidun niistä aina itsekin laittamaan paremmin ruokaa. Tulikin tässä mieleen, että minulla on nyt edessä tiukka kevät ja tiedän, että välipalaostokset tulevat aiheellisiksi useana iltana. En tahtoisi ostaa mitään karjapiirakka-linjaa eikä minulla ole mahdollisuuksia lämmittää/tehdä kunnon ruokaa. Minkälaisia välipalaruokia itse suosit, jos esimerkiksi joudut venyttämään illallista muutamalla tunnilla töiden tai koulun jälkeen? Odotan kovasti vastaustasi, sillä uskon sinulla olevan hyviä ideoita! :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Sirkku,

      Niinkun tuossa postauksessa kerroinkin, mielestäni hyviä valipaloja on esimerkiksi banaani, omena, päärynä, maitorahka, raejuusto, proteiinijuoma/-patukka, avokado, pähkinät tai mantelit.

      Noista pähkinöistä voi tehdä esimerkiksi sellaisia omia sekoituksia pusseihin valmiiksi laukkuun, mihin lisää vaikka raakasuklaata, rusinoita ja Gojimarjoja :) Siskoni tekee sellaisia, ja ne pelastaa hyvin pikkunälältä! Pähkinöistä saa muutenkin hyviä rasvoja, kunhan niitä ei ahmi kilokaupalla ;)

      Toivottavasti oli apua :)

      Poista
  11. Moikka! Voisitko kertoa minkä kanssa tota quinoaa kannattaa syödä tai millä tapaa? Olen siis itse ennen syönyt sitä kun asuin jenkeissä mutta en ole valmistanut sitä aikaisemmin. Kiitti vastauksesta jo etu käteen!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielestäni sitä voi syödä ihan samanlailla kun esimerkiksi riisiä. Sitä voi myös sekoittaa salaatin joukkoon. Quinoa ei itsessään maistu juuri miltään, joten suosittelen tekemään jotain kastiketta lisukkeeksi. :)

      Poista
  12. Loistopostaus, jälleen kerran! Keep goin', blogisi on yksi parhaista :-)

    VastaaPoista
  13. Löysin vasta blogisi, mutta tykästyin siihen heti. Sinulla oli myös niin oivallisia ruokavalio vinkkejä, että päätin nyt kysyä sinulta mielipidettä.
    Minun ruokavalioni on allergioiden takia gluteeniton, kananmunaton, pähkinätön, kalaton, vihanneksista ja marjoista voin syödä kurkkua, joitakin vihersalaatteja, viinirypäleitä, mustikoita ja gojin- marjoja olen kokeillut. Ajattelinkin kysyä, että onko sinulla vinkkejä miten voisin korvata noita hedelmiä, vihanneksia ja pähkinöitä, jotta saisin tarvittavia ravinto-aineita, tai mitä voisin syödä välipaloina kun nuo hedelmät eivät ole vaihtoehto. Kiitos hienosta blogista !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luin eka että, "löysin vasta blogisi, mutta kyllästyin heti" :D haha.
      Hmm, itsellänikin on melko paljon allergioita, joten se tuo hiukan haasteita ruokavalioon. Kehottaisin syömään niitä, mitä pystyt ja sen lisäksi mahdollisesti käyttämään jotain vitamiinilisiä. Välipaloina voi (noiden tekstissä mainitsemien lisäksi) hyvin syödä myös ihan tavallista ruokaa vähän pienempiä annoksia. Teen usein itse sellaisia "pikkuruokia", joissa ei ole esimerkiksi hirveästi hiilihydraatteja. Kurkkukin on hyvä snacki kun sen paloittelee valmiiksi eväsrasiaan sellaisiksi puikoiksi. :)

      Poista